Kierunek

DIETETYKA W KOSMETOLOGII

Tryb: Hybrydowe Zapisz się
 *
 *
 *
 *

 *


_____________________



Administratorem Twoich danych osobowych jest Akademia WSB. Więcej informacji znajdziesz TUTAJ


Celem studiów jest zdobycie wiedzy teoretycznej i praktycznej z zakresu dietetyki oraz żywienia w kontekście kosmetologii i kosmetyki. Studia stanowią kompendium wiedzy pozwalającej na interdyscyplinarne postępowanie przeciwdziałające procesowi starzenia się skóry i poprawę jej wyglądu; wspomaganie procesu leczenia schorzeń skóry i bilansowanie programu żywieniowego, pozwalającego na zachowanie skóry, włosów i paznokci w zdrowym stanie.

Zajęcia prowadzą doświadczeni praktycy – dietetycy, specjaliści z zakresu żywienia i kosmetolodzy.

Studia zaadresowane są do osób zainteresowanych zdrowym odżywianiem i jego wpływem na zdrowie skóry, jej pielęgnację oraz wspomaganiem leczenia chorób dermatologicznych. Odbiorcami tego kierunku są kosmetolodzy, właściciele i osoby pracujące lub planujące zatrudnianie w gabinetach kosmetycznych, salonach SPA i odnowy biologicznej. Ponadto, kierunek będzie rozwijał dietetyków, lekarzy i dermatologów.

  • Atuty

    • kierunek o charakterze praktycznym na podbudowie teoretycznej w oparciu o badania naukowe
    • zajęcia prowadzone są w formie hybrydowej (stacjonarnie i online) - ograniczają konieczność dojazdów
    • autorski program stworzony przez dwie specjalistki: Ewę Szmaj-Kupny - doktora nauk o zdrowiu i kosmetologa z wieloletnią praktyką w dziedzinie kosmetologii i pasjonatką holistycznego podejścia do pielęgnacji i pracy z klientem oraz Katarzynę Martelę-Tomaszek – doktora nauk medycznych, nauk o zdrowiu, dietetyka, specjalistki zdrowia publicznego, specjalizującej się w dietoterapii i profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego, chorób gastroenterologicznych, endokrynologicznych i dermatologicznych
    • wykładowcy to wykwalifikowana kadra z wieloletnią praktyką i nowoczesnym spojrzeniem na zdrowie i urodę człowieka
    • kierunek pod patronatem Gabinetu Lemon – terapia i profilaktyka
  • Program

    W programie m.in. zagadnienia z zakresu:

    1. Podstaw dietetyki i żywienia człowieka
      • Opis i funkcje makro-, mikroskładników, witamin i minerałów
      • Normy żywieniowe dla ludności w Polsce na tle norm innych krajów. Stan odżywienia - definicje i metody badań. Badania antropometryczne, badania biochemiczne
      • Wartość energetyczna produktów spożywczych. Równoważniki energetyczne. Podział produktów w zależności od ich wartości energetycznej.
      • Podstawowa i całkowita przemiana materii. Bilans energetyczny ustroju człowieka. Zapotrzebowanie energetyczne różnych grup ludności z uwzględnieniem wysiłku fizycznego
      • Zasady żywienia podstawowego. Zasady układania jadłospisów (cele planowania jadłospisów, wytyczne do układania jadłospisów, rozdział procentowy energii całodziennej racji pokarmowej na posiłki). Zasady planowania jadłospisów jednodniowych (charakterystyka posiłków, struktura racji pokarmowej w posiłku
      • Gospodarka wodno-elektrolitowa. Badanie ilości spożytej wody na przykładzie własnego jadłospisu. Rola wody w organizmie człowieka. Wody mineralne i źródlane - zastosowanie w żywieniu.
      • Podział produktów spożywczych na grupy i ich charakterystyka.
      • Tabele składu i wartości odżywczej produktów i potraw zastosowanie praktyczne w pracy dietetyka.
      • Zalecenia żywieniowe dla różnych grup ludności, żywienie osób w wieku dorosłym i w wieku podeszłym. Wegetarianizm i weganizm
      • Opracowanie jadłospisu i jego weryfikacja. Obliczenia wartości odżywczej i energetycznej
      • Wartość odżywcza produktów spożywczych. Wskaźnik jakości żywieniowej INQ.
      • Charakterystyka żywieniowa wybranych produktów, w tym tzw. produktów dietetycznych
    2. Dietoterapia w chorobach skóry
      • Dieta w chorobach alergicznych (pokrzywce, atopowym zapaleniu skóry (AZS), w wyprysku kontaktowym alergicznym)
      • Dieta w chorobach pęcherzowych
      • Dieta w łuszczycy
      • Dieta w wybranych chorobach związanych z zaburzonym metabolizmem
      • Dieta w chorobach łojotokowych (trądzik)
      • Dieta w chorobach o podłoży autoimmunologicznym np. toczeń układowy
    3. Problemy skórne w kosmetologii
      • Symptomatologia
      • Choroby łojotokowe (trądzik pospolity, trądzik różowaty)
      • Choroby alergiczne skóry (pokrzywki, wyprysk, AZS)
      • Choroby pęcherzowe
      • Łuszczyca i inne
    4. Psychologia i socjologia w komunikacji z klientem
      • Typy klientów
      • Sposoby komunikacji interpersonalnej
      • Psychologia obsługi klienta
      • Budowanie relacji z klientem
    5. Psychodietetyka
      • Specyfika problemów z odżywianiem wynikających ze stosowania diet.
      • Jak współpracować w zespole specjalistów? Rola psychologa a rola dietetyka w odchudzaniu oraz leczeniu zaburzeń odżywiania.
      • Wpływ emocji na zachowania żywieniowe
      • Różni pacjenci – różne typy problemów z odżywianiem.
      • Psychologiczne metody pracy z pacjentem wykorzystywane w praktyce psychodietetyka.
      • Schorzenia dermatologiczne w kontekście motywacji do zmiany nawyków żywieniowych
    6. Suplementacja, nutrikosmetyki i fitoterapia w kosmetologii
      • Charakterystyka chemiczna, biochemiczna i farmakologiczna podstawowych grup substancji pochodzenia roślinnego oraz surowców zielarskich wykorzystywanych w kosmetyce. Wybrane przykłady zastosowania surowców zielarskich itp. Toksyczność roślin leczniczych
      • Metabolity roślinne i ich wykorzystanie w dietetyce-kosmetologii m.in. fitosterole, fitohormony, chlorofile, alkaloidy, enzymy, śluzy itd.
      • Definicja suplementów, klasyfikacja suplementów i ich charakterystyka
      • Wskazania do stosowania suplementów
      • Dostępne suplementy na rynku polskim – jak dobrać suplementację dla pacjenta
      • Probiotykoterapia celowana w chorobach skóry
      • Nutrikosmetyki – definicje, zastosowanie, dostępność preparatów na rynku polskim

    Informacje dodatkowe

    • Kandydaci na studia powinni posiadać co najmniej wykształcenie wyższe I stopnia z zakresu kosmetologii, dietetyki, medycyny lub innych kierunków paramedycznych
    • Czas trwania: 2 semestry 
    • Dni odbywania się zajęć: piątki, soboty, niedziele lub soboty, niedziele
    • Podstawa zaliczenia: studia kończą się praca pisemną i otrzymaniem dyplomu oraz certyfikatu patronackiej firmy kosmetycznej

    Organizator studiów zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian w programie studiów.

  • Kadra

    Dr n. o zdr. Ewa Szmaj-Kupny

    ADr n. med., n. o zdr. Katarzyna Martela-Tomaszekdiunkt w Akademii WSB; absolwentka kosmetologii w ŚUM w Katowicach, gdzie w 2012 roku uzyskała stopień doktora nauk o zdrowiu; posiada kilkunastoletnie doświadczenie w pracy dydaktycznej; autorka książki „Twój poradnik zdrowej cery”; niezależny ekspert w dziedzinie kosmetologii i szkoleniowiec; właścicielka firmy Kosmetologia praktyczna dr Ewa Szmaj; specjalizuje się w zabiegach pielęgnacyjnych, slow aging oraz holistycznym podejściu do skóry i jej problemów; uczestniczka szkoleń, konferencji i sympozjów z zakresu kosmetologii, dermatologii i medycyny estetycznej; autorka licznych publikacji naukowych, od lat współpracuje z miesięcznikiem Zdrowie bez leków, portalem SilesiaDzieci.pl oraz ABCzdrowie.

    Więcej

    Dr n. med., n. o zdr. Katarzyna Martela-Tomaszek

    Dietetyk, specjalista zdrowia publicznego, absolwentka ŚUM w Katowicach oraz Studium Farmaceutycznego „MEDAN” w Sosnowcu; prowadzi pacjentów w gabinecie prywatnym;  głównie specjalizuje się w dietoterapii i profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego, chorób gastroenterologicznych, endokrynologicznych oraz dermatologicznych; od 2021 roku jest konsultantem żywieniowym na Oddziale Pediatrii Szpitala Miejskiego w Rudzie Śląskiej; podczas swojej pracy zawodowej była uczestnikiem zespołu realizującego program lekowy dotyczący farmakoterapii pacjentów z cukrzycą typu 2 z powikłaniami nerkowymi; interesuje się probiotykoterapią oraz chorobami układu kostnego, szczególnie osteoporozą.

    Więcej

    Dr Magdalena Elsner

    Specjalistka z zakresu mikroodżywiania jelit z ponad 12-to letnim doświadczeniem w tej dziedzinie. Specjalizuje się w dobieraniu flory jelitowej dla pacjentów z różnymi schorzeniami. Adiunkt Akademii WSB, magister rehabilitacji, kosmetolog i dietetyk, ukończyła studia doktorskie czego finałem była obrona doktoratu o wpływie kwasów Omega 3 na wartości reologiczne krwi. Pracowała jako zastępca ordynatora Oddziału Rehabilitacji Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Częstochowie. Doświadczenie zdobywała również w firmach farmaceutycznych, a od ponad 18-stu lat prowadzi Elsner AntiAging Clinic, gdzie spełnia się zawodowo. Jej wiedza i nabyta praktyka pomagają jej w opracowaniu kompleksowego programu naprawczego organizmu z wykorzystaniem bilansów biochemicznych, testów na nietolerancje pokarmowe, badań z zakresu mikroflory jelitowej czy badań genetycznych, dzięki czemu jej pacjentami są osoby z całego świata. Wieloletnie doświadczenie w zakresie mikroodżywiania pozwala uzupełniać leczenie dietetyczne o zabiegi poprawiające kondycję oraz jakość skóry. Autorskie terapie dla osób cierpiących między innymi na choroby autoimmunologiczne, takie jak niedoczynność tarczycy, choroba Hashimoto, insulinooporność, cukrzyca czy Atopowe Zapalenie Skóry przynoszą spektakularne efekty, dzięki którym pacjenci odzyskują wiarę w siebie i chęć do życia. Dr Elsner stoi na stanowisku, że holistyczne podejście do pacjenta daje najlepsze wyniki terapii. Pasją Pani doktor jest sfera mikroodżywiania jelit, wchłanialność wielu składników oraz opracowywanie indywidualnych terapii naprawczych całego organizmu. Dzięki zdobytej wiedzy i nabytym umiejętnościom, przy pomocy światowych specjalistów z branży medycyny przeciwstarzeniowej, wprowadziła na rynek autorską serię dermokosmoceutyków, które są naturalną kontynuacją zapoczątkowanych terapii.

    Więcej
  • Rekomendacje

    Podejście holistyczne do zdrowia organizmu i skóry to trend, , który przybiera na znaczeniu w ostatnich latach. Niezbędne jest więc podnoszenie swoich kwalifikacji przez specjalistów branży beauty również w zakresie dietetyki. Zdrowie i kondycja skóry jest ściśle powiązania z żywieniem człowieka oraz stanem układu pokarmowego i mikrobioty jelitowej. Kształcenie w tym zakresie pozwala podejść całościowo do utrzymania dobrej kondycji skóry, spowolnienia jej starzenia oraz wspomagania leczenia procesów chorobowych skóry, włosów i paznokci przy pomocy chociażby zbilansowanego programu żywieniowego, suplementacji, fitoterapii i nutrikosmetyków. Dietetyka w kosmetologii to nowy kierunek podejścia do pielęgnacji, ponieważ coraz więcej firm kosmetycznych uwzględnia w swojej ofercie uzupełnienie pielęgnacji „zewnętrznej” skóry przy pomocy kosmetyków – „pielęgnacją od wewnątrz”. Warto być zatem na czasie i stawiać na wysoką jakość swoich usług dzięki kształceniu na studiach podyplomowych.

    dr Ewa Szmaj-Kupny

    Wykładowca Akademii WSB

     

     

    Holistyczny trend w branży beauty wymaga otwarcia się na różne dziedziny nauki. Propagowanie interdyscyplinarnych zachowań prozdrowotnych służy zapewnieniu szeroko pojętego dobrostanu człowieka. Zarówno kosmetolodzy, jak i dietetycy zobligowani są do własnego rozwoju, dokształcania się i poszukiwania nowych informacji o składnikach aktywnych w żywności oraz ich roli w funkcjonowaniu zdrowego organizmu. Konkurencja na rynku wymusza poszerzanie wiedzy o żywności i żywieniu oraz doskonalenie zawodowe w zakresie stosowania zasad prawidłowego żywienia - w kontekście problemów kosmetologicznych. Dietetyka w kosmetologii wskazuje wzajemne korelacje obu specjalizacji, dostarcza rzetelnych informacji zarówno z zakresu kosmetologii, jak i dietetyki oraz tworzy przyjazną przestrzeń do rozwoju praktycznych umiejętności tj. krytyczna ocena żywności i żywienia, interpretacja składu produktów spożywczych i wyciąganie wniosków dotyczących ich jakości kosmetologicznej i zdrowotnej.

    Mgr Edyta Pawłowska

    Wykładowca Akademii WSB

  • Opłaty

    RATA WYSOKOŚĆ RATY TERMIN PŁATNOŚCI
    wpisowe 300 zł w dniu zapisu
    I 800 zł do 5 października 2022
    II 800 zł do 5 listopada 2022
    III 800 zł do 5 grudnia 2022
    IV 800 zł do 5 lutego 2023
    V 800 zł do 5 marca 2023
    VI 700 zł do 5 kwietnia 2023
    Ogółem 5000 zł  

     

    Istnieje możliwość ustalenia indywidualnych rat.

    Osoby zainteresowane otrzymaniem faktury proszone są o wypełnienie wniosku

Sprawdź dostępność miejsc
 *
 *
 *
 *



Administratorem Twoich danych osobowych jest Akademia WSB. Więcej informacji znajdziesz TUTAJ


Na stronach internetowych Akademii WSB stosowane są pliki cookies zgodnie z polityką prywatności.

Akceptuj Więcej informacji