A-
Zmniejsz czcionkę
A+
Zwiększ czcionkę
Powiększ kursor
Pomniejsz kursor
Tłumacz migowy
Zmień kontrast
Przywróć ustawienia

Data

20.12.2016

"Mały browar, ale Cieszyn!” - wizyta studyjna w cieszyńskim Browarze Zamkowym

Studenci studiów inżynierskich w WSB w Cieszynie mieli 14 grudnia 2016  okazję odwiedzić w ramach wizyty studyjnej najstarszy browar w Polsce – Browar Zamkowy w Cieszynie. Studenci mogli poznać ponad 170 lat historii produkcji piwa w Cieszynie, ale również jego współczesność i wykorzystanie tradycyjnych metod produkcyjnych do aktualnych wymagań rynku.

Zachować lokalny charakter w korporacji

Browar w Cieszynie wchodzi w skład Grupy Żywiec, zachowując jednak swój lokalny charakter. Zabytkowy budynek, w którym od 1846 roku warzy się piwo, wybudowany został na zlecenie arcyksięcia Karola Ludwika Habsburga. W czasach kiedy powstawał browar w Cieszynie ze względu na skalę produkcji można było nazwać go przemysłowym, chociaż stosowano tam tradycyjne metody warzenia piwa.

„Mały browar, ale Cieszyn!” - hasło promocyjne cieszyńskiego browaru

Współcześnie piwowarzy z Cieszyna nadal stosują te same metody jak przed laty - pracochłonne zacieranie dekokcyjne, brzeczka fermentująca w otwartych kadziach w zabytkowych wnętrzach oryginalnego budynku browaru, a na koniec leżakowanie w zbiornikach umieszczonych w piwnicach wydrążonych we wnętrzu Góry Zamkowej.

W Cieszynie powstaje piwo Brackie oraz Porter Żywiecki, a także piwa specjalne Grupy Żywiec.To tutaj co roku obywa się warzenie Grand Championa - specjalnej edycji piwa według pomysłu i receptury laureata Konkursu Piw Domowych