A-
Zmniejsz czcionkę
A+
Zwiększ czcionkę
Powiększ kursor
Pomniejsz kursor
Tłumacz migowy
Zmień kontrast
Przywróć ustawienia

Data

02.03.2017

Ekipa Pana Korka "Kuchenne rewolucje, czyli fizyk w kuchni"

W dniu 25 lutego 2017 roku odbył się kolejny wykład Uniwersytetu Dziecięcego w Żywcu pt. "Kuchenne rewolucje, czyli fizyk w kuchni". Pan Korek i jego ekipa wkroczyli do kuchni. Wykorzystali urządzenia i powszechnie dostępne produkty, ukazując nieznane nam ich właściwści fizyczne i chemiczne.

Na wykładzie przeprowadzono szereg eksperymentów z wykorzystaniem urządzeń codziennego użytku takich jak garnki lub miski. Służą one nie tylko do gotowania, ale również do bombowych eksperymentów. Kule ognia, dym i popiół - takie rzeczy można było zobaczyć na własne oczy. Najmłodsi Studenci wraz z Panem Korkiem wzięli pod naukową lupę wodę gazowaną, rodzynki, mleko, ketchup, ziemniaki, odkrywając niezwykle właściwości tych zwykłych produktów. Wykład wśród Studentów wzbudził bardzo dużo emocji.