A-
Zmniejsz czcionkę
A+
Zwiększ czcionkę
Powiększ kursor
Pomniejsz kursor
Tłumacz migowy
Zmień kontrast
Przywróć ustawienia

Data

23.12.2014

Studenci z wizytą w Browarze Cieszyn

Studenci Wydziału Zamiejscowego w Cieszynie wraz z Dziekanem dr. inż. Łukaszem Wróblewskim odwiedzili w minioną sobotę (20 grudnia 2014 r.) Bracki Browar Zamkowy w Cieszynie. Dzięki wizycie studyjnej 28 studentów Zarządzania i inżynierii produkcji mogło poznać technologię produkcji cieszyńskiego piwa.

Wizyta studyjna odbyła się w ramach przedmiotów: Procesy i techniki produkcyjne oraz Zarządzanie marketingiem.

Zabytkowy browar przemysłowy powstał w Cieszynie w 1846 roku i mimo, że obecnie należy do dużego koncernu piwowarskiego zachował regionalny charakter.

Bracki Browar Zamkowy wytwarza piwo metodami klasycznymi (m.in. stosuje zacieranie dekokcyjne, otwarte kadzie fermentacyjne i zbiorniki leżakowe. W zakładzie znajduje się wiele do dziś sprawnie funkcjonujących urządzeń pochodzących z drugiej połowy 19 wieku i początku 20 wieku.