Data

26.03.2014

X Festiwal Nauki - degustacja sushi

Trwający właśnie X Festiwal Nauki to nie tylko strawa dla umysłu i ducha. Organizatorzy zadbali, by w atrakcyjny sposób zaserwować uczestnikom wydarzenia porcję wiedzy na temat kultury i tradycji kulinarnych Japonii, zapraszając wraz z Restauracją Origami na degustację sushi.

Egzotyczne spotkanie z sushi-masterami, którzy opowiedzi o tajnikach przyrządzania sushi, ceremonii jego podawania i smakowania,  było  także okazją, by posiaść praktyczną umiejętność...posługiwania się pałeczkami.

Sushi to połączenie świeżej, surowej  ryby, ugotowanego ryżu i wysuszonych, sprasowanych alg morskich. Kęsy macza się w miseczce z sosem sojowym i dokłada do nich plasterki marynowanego imbiru ( w celu oczyszczenia kubków smakowych) oraz ostry chrzan wasabi. Rybę surową możemy również zastąpić  gotowaną, grillowaną lub opiekaną. Ryż do sushi musi mieć odpowiednią konsystencję i lepkość. Sushi to prawdziwa esencja kuchni japońskiej – staranny wybór składników, czyste przygotowanie i prosty, a zarazem elegancki wygląd.

Przyrządzenie dania wymaga sporej wprawy,cierpliwości i umiejętności. Sushi można jeść zarówno palcami jak i pałeczkami. Ważne jest jednak, aby zjadać całe kawałki naraz. Do sushi na pewno warto się przekonać. W końcu to jedna z najzdrowszych potraw na świecie.  

Pokaz zorganizowała Restauracja Origami z Dąbrowy Górniczej.