Egzotyczne spotkanie z sushi-masterami, którzy opowiedzi o tajnikach przyrządzania sushi, ceremonii jego podawania i smakowania, było także okazją, by posiaść praktyczną umiejętność...posługiwania się pałeczkami.
Sushi to połączenie świeżej, surowej ryby, ugotowanego ryżu i wysuszonych, sprasowanych alg morskich. Kęsy macza się w miseczce z sosem sojowym i dokłada do nich plasterki marynowanego imbiru ( w celu oczyszczenia kubków smakowych) oraz ostry chrzan wasabi. Rybę surową możemy również zastąpić gotowaną, grillowaną lub opiekaną. Ryż do sushi musi mieć odpowiednią konsystencję i lepkość. Sushi to prawdziwa esencja kuchni japońskiej – staranny wybór składników, czyste przygotowanie i prosty, a zarazem elegancki wygląd.
Przyrządzenie dania wymaga sporej wprawy,cierpliwości i umiejętności. Sushi można jeść zarówno palcami jak i pałeczkami. Ważne jest jednak, aby zjadać całe kawałki naraz. Do sushi na pewno warto się przekonać. W końcu to jedna z najzdrowszych potraw na świecie.
Pokaz zorganizowała Restauracja Origami z Dąbrowy Górniczej.