Jak zobrazować inflację przez liczbę zamówionych pierogów, a może pokazać siłę nabywczą Polaków kebabami? To pokazuje pierwszy pokazuje pierwszy branżowy indeks ekonomiczny przygotowany przez Pyszne.pl we współpracy z Markiem Zuberem, ekonomistą i analitykiem rynków finansowych. Narzędzie to pozwala na obserwowanie, jak sytuacja ekonomiczna w Polsce wpływa na zachowania zakupowe i w jakim stanie jest polska branża gastronomiczna.
W 2023 roku Pyszne.pl przeprowadziło wśród swoich partnerów biznesowych badanie, z którego wynika, że zdaniem 96 proc. właścicieli lokali sytuacja ekonomiczna w branży jest zła i będzie jeszcze gorsza.
– W ostatnich latach obserwujemy bardzo dynamiczne zmiany w polskiej gospodarce – tłumaczy ekonomista Marek Zuber. – Przy tak gwałtownym wzroście inflacji potrzebne są punkty odniesienia, które realnie pokażą nam, jak zmienia się siła nabywcza Polaków w zakresie zaspokojenia podstawowych potrzeb i co ma na nią największy wpływ. Dlatego wraz z Pyszne.pl opracowaliśmy autorski indeks ekonomiczny. Zakup dań gotowych przez tę platformę dostarcza interesujących danych i bardzo ciekawych wniosków.
Cały artykuł dostępny jest TUTAJ