A-
Zmniejsz czcionkę
A+
Zwiększ czcionkę
Powiększ kursor
Pomniejsz kursor
Tłumacz migowy
Zmień kontrast
Przywróć ustawienia

Data

13.03.2024

Ekspert Akademii WSB dla Radia RMF

Marek Zuber o cenach żywności w kraju

Koniec "zerowego" VAT-u na żywność. Co z cenami?

Dobra informacja. Mamy sporo produktów żywnościowych, które potaniały w stosunku do tych szczytowych poziomów. Ja nie mówię w stosunku do tego, co było 5 lat temu, tylko w stosunku do tego, co widzieliśmy choćby rok temu czy 9 miesięcy temu. Przykładem może być cukier, mąka, olej. Bardzo wiele rzeczy jest dzisiaj dużo tańszych, jeszcze raz podkreślam, tańszych, niż rok temu, nie 4 czy 5 lat temu. To teraz, skoro taki olej potaniał o 40 proc. od szczytu, a cukier jeszcze więcej, to nawet jeżeli obłożyć te towary tym 5 proc. VATem, to dalej będzie niższa cena, niż to, co obserwowaliśmy rok temu. Nie zmienia to faktu, że o 5 proc. jednak podrożeją te wszystkie rzeczy i na pewno nie będzie nas to cieszyć — mówił w rozmowie z Potrem Salakiem na antenie Radia RMF24 Marek Zuber, ekonomista, ekspert Akademii WSB.

Marek Zuber

Wykładowca na studiach Executive MBA w Akademii WSB, ekonomista, analityk, ekspert i doradca finansowy.

Więcej