A-
Zmniejsz czcionkę
A+
Zwiększ czcionkę
Powiększ kursor
Pomniejsz kursor
Tłumacz migowy
Zmień kontrast
Przywróć ustawienia

Data

29.01.2024

Ekspert Akademii WSB dla TVP Kraków

Marek Zuber o wyższych pensjach i kosztach dla pracodawców

Po raz pierwszy w historii średnie wynagrodzenie w Polsce przekroczyło 8 tys zł. Pracownicy - się cieszą, pracodawcy - liczą koszty, bo rośnie także minimalna krajowa - obecnie to 4242 zł brutto i to nie ostatnia podwyżka w tym roku. Ponad 600 zł - o tyle poszło w górę minimalne wynagrodzenie. Dla krakowskich restauratorów to dylemat na ilu pracowników będą mogli sobie pozwolić. To co cieszy pracowników, pracodawców już niekoniecznie. Głowią się, by dostosować się do nowych przepisów. Wielu stoi przed dylematem - podnieść ceny czy zwolnić część załogi.

- Widzieliśmy w ciągu ostatniego półtora roku wiele zamykających się lokali gastronomicznych. Jednym z powodów, nie jedynym, było rosnące wynagrodzenie minimalne, czyli wzrost kosztów pracy. Druga możliwość, to wchodzenie w szarą strefę – mówi Marek Zuber dla Kroniki w TVP Kraków.

Cały materiał dostępny jest TUTAJ

Marek Zuber

Wykładowca na studiach Executive MBA w Akademii WSB, ekonomista, analityk, ekspert i doradca finansowy.

Więcej