"...Moc płynąca z zupy
Najprostszym sposobem, żeby skutecznie rozgrzać organizm od środka jest gorąca, aromatyczna zupa – najlepiej pikantna lub korzenna. Tłusty rosół czy mocny wywar z warzyw dostarczą energii i pomogą rozgrzać się lepiej niż herbata. Jeśli wybierzemy zupę z fasolą, soczewicą lub innymi roślinami strączkowymi, nie tylko będzie ona bardziej sycąca, ale też dostarczy nam dużo potasu, jednego z najważniejszych dla organizmu minerałów.
– Jeżeli chcemy przygotować zupę, która będzie treściwa, możemy dodać do niej więcej warzyw niż zwykle lub zrobić krem, na przykład z brokułów, dyni lub kukurydzy – podpowiada Grzegorz Kozieł, ekspert marki Zwieger, produkującej między innymi patelnie, garnki i noże. – Do gęstych zup świetnie sprawdzają się garnki z powłoką nieprzywierającą – warto więc takiego użyć, jeśli mamy go w domu. Pomoże między innymi uniknąć przypalenia, kiedy głodni i zmarznięci będziemy szybko podgrzewać obiad następnego dnia...."
A jakie są Wasze sposoby?